AZ EURÓPAI UNIÓ TÁMOGATÁSÁVAL
MEGVALÓSULÓ PROJEKTEK

 

SZÉCHENYI 2020

Projekt címeBerzsenyi Dániel Városi Könyvtárban az épület infrastrukturális állapotjavítása
Projekt azonosító számaTOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00076
Kedvezményezett neveBerzsenyi Dániel Városi Könyvtár
Szerződött támogatás összege8 176 000 Ft
Támogatás mértéke100%
Tervezett fizikai befejezés dátuma2019.12.31.

A projekt tartalmának bemutatása: A projekt keretében a gyermekrészben található raktárhelyiségeket szeretnénk átalakítani mozgáskorlátozottak számára is megközelíthető virtuális szobává. A kialakításra kerülő új helyiséget úgy rendezzük be, hogy húsz fő kényelmesen elhelyezkedhessen benne. Az fejlesztés informatikai és virtuális előadásoknak, képzéseknek, könyvtárhasználati óráknak, informatikai tanfolyamoknak, „könyvtári szolgáltatási rendszerben” résztvevő könyvtárosok továbbképzésének ad majd helyet. Nyugodt körülményeket fog biztosítani a kutatni, tanulni, új ismeretet szerezni szándékozók számára. A kialakítandó virtuális szoba mellett a fejlesztéssel létrejön egy 3D terem, 3D alkalmazások használatát biztosító modern közösségi tér, amely újan új technológiák használatát teszi majd lehetővé, amely a környéken máshol nem lehetséges. A terem közösségi funkciója mellett oktatásra is alkalmassá válik. A projekt keretében részlegesen felújításra kerül a gyermekolvasótér, amelynek felújításával minden gyermek részére olyan közösségi teret teremtünk, amelyben jól érzik magukat. Cél, hogy a tér behívja a gyermeket a könyvtárba, és színeivel, modernitásával vonzó kulturális térré alakuljon. Ezzel párhuzamosan szeretnénk megújítani, és végre akadálymentessé tenni a könyvtár vizesblokkját, hogy tovább erősítsük a könyvtárban az esélyegyenlőség térnyerését. A megvalósuló beruházás hosszú távon biztosítja a könyvtár új szolgáltatásaihoz (3D, IT, VR eszközök használata) a megfelelő helyt.

A fejlesztés során az alábbi tevékenységek megvalósítását tervezzük:
3D alkalmazások (szkennelés, nyomtatás, szoftver használat) elhelyezést szolgáló tér kialakítása, felújítása – virtuális valóság alkalmazásához eszközök elhelyezését szolgáló tér kialakítása, felújítása – gyermekolvasótér felújítása – vizesblokk akadálymentesítése

A projekt során 3 helyiség kerül kialakításra, illetve felújításra, ezzel lehetővé téve 3D-s eszközök és virtuális valóság eszközök használatát biztosító közösségi terek és modern oktatótér létrejöttét. A 3D-s és a virtuális eszközök befogadására alkalmas termek esetén festés, gipszelés, mázolás, egyéb kőműves munkák, padozatkészítés történne, valamint villanyszerelési munkák – erős és gyengeáramú hálózatkiépítés. A gyermekolvasótérben festés, egyéb kőműves munkák valósulnának meg. Emellett akadálymentes vizesblokkot alakítunk ki.

Projekt címeModern oktatótér, 3D és virtuális terem infrastrukturális feltételinek megteremtése
Projekt azonosító számaTOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00077
Kedvezményezett neveBerzsenyi Dániel Városi Könyvtár
Szerződött támogatás összege6 992 122 Ft
Támogatás mértéke100%
Tervezett fizikai befejezés dátuma2019.11.30.

A projekt tartalmának bemutatása: Jelenleg sem Marcaliban, sem vonzáskörzetében nem található olyan szolgáltatás, amely a mai modern 3D-s eszközöket és VR eszközöket bemutatná, vagy használatukat bárki számára elérhetővé tenné. Ezek az eszközök a mai modern világban számos területen használatosak, azonban Magyarországon jellemzően csak nagyobb városokban érhetők el közösségi használatra, vagy egyéni használatra. A technológiai újdonságok bemutatásával és azok kipróbálásának lehetőégével társadalmi helyzettől függetlenül mindenkinek meg kívánjuk adni az esélyt arra, hogy ezen újdonságokkal találkozhassanak és alkotó munkájukban hasznosítani tudják őket. Emellett szeretnénk felhívni a fiatal generációk figyelmét azokra a műszaki, természettudományi pályákra, amelyek ezeket az eszközöket kifejlesztették, vagy hasznosítják (pl. orvostudomány, űrkutatás, építészet). Az eszközök kiválóan alkalmasak oktatási célra, az oktatás technikáinak fejlesztésére. A projekt tudatos tervezés eredményeként született, az eszközök beszerzését megelőzi a befogadó terek felújítása, alkalmassá tétele, majd az eszközök jóvoltából valódi közösségi terek alakulnak ki.

A fejlesztés során az alábbi tevékenységek megvalósítását tervezzük: A projekt keretében egyedi szolgáltatás nyújtásához 3D, IT és VR eszközök kerülnének beszerzésre: 3D nyomtatók, lézergravírozó és lézervágó, 3D kamera, Fix 3D scanner, Kézi 3D scanner, HTC Vive PRO virtuális valóság készlet, Xbox One X, All in One érintőképernyős PC, Digitalizáló tábla, Interaktív digitális tábla, hőkamera, projektor. Beszerzésre kerülnek a rendszerek használatához szükséges számítógépek, egyéb kiegészítők, valamint kiépítésre kerül riasztó- és kamerarendszer, illetve elsötétítést biztosító berendezés.

Pályázati hírek, sajtómegjelenések

Megjelenés: 2019. július 30.
Forrás: www.marcaliportal.hu

Könyvtár felújítás
A korábban raktárként használt helyiségek és a mosdók átalakításával elkezdődött a Berzsenyi Dániel Városi Könyvtár beruházása. A fejlesztést követően a Könyvtárban lesz lehetőség a XXI. század technológiájának használatára, tanulására. Ennek érdekében egy helység a virtuális valóság megismerését és használatát teszi lehetővé, egy másikban pedig 3D nyomtatók és szkennerek állnak az érdeklődők rendelkezésére …

Megjelenés: 2019. szeptember 16.
Forrás: www.marcaliportal.hu

Jól halad a Könyvtár fejlesztése
Elkészült a két helyiség rendbetétele, a héten már majd szerelik a technikai berendezéseket a Könyvtár új szolgáltató termeiben. A fejlesztést követően a Könyvtárban lesz lehetőség a XXI. század technológiájának használatára, tanulására.
Ennek érdekében egy helység a virtuális valóság megismerését és használatát teszi lehetővé, egy másikban pedig 3D nyomtatók és szkennerek állnak az érdeklődők rendelkezésére …

Megjelenés: 2019. október 12.
Forrás: www.marcaliportal.hu

3D, 4 óra, 250 látogató
4 óra alatt közel 250-en nézték és próbálták ki azokat az eszközöket, melyeket Marcali Város Önkormányzata szerzett be pályázat keretében, az Európai Unió és a Pénzügyminisztérium támogatásával. A látogatókat az Xbox-ok mellett a 3D nyomtatók és a széles körben még ismeretlen virtuális valóság bűvölte el.

A mai nap újra 14.00 órától 18.00 óráig várják a szervezők az érdeklődőket, jövő héttől pedig már a Városi Könyvtárban érhetők el az eszközök, nem csak bemutató és játék céljára. Ezek az eszközök a tudásunkat is bővíthetik hiszen a virtuális valóság segítségével, akár az nemzetközi űrállomáson is járhatunk. Éljenek minél többen a lehetőséggel! 

Megjelenés: 2019. október 13.
Forrás: www.marcaliportal.hu

Nagy siker a virtuális valóság világa Marcaliban
Pénteken és szombaton több mint 400 érdeklődő nézte meg, próbálta ki, azokat az eszközöket, melyeket Marcali Város Önkormányzata szerzett be pályázat keretében, az Európai Unió és a Pénzügyminisztérium támogatásával.
Több játék már sok éve létezik, de hát az elérhetősége eléggé korlátozott, mert nagyon drága eszközökről van szó. Bár egyre kedvezőbb a jelenlegi ár és a tendencia csökkenő, sokak számára elérhetetlen álom még mindig. A CLLD pályázat adta „szabadság” és a pályázók jó ötlete tette lehetővé, hogy a XXI. század technológiája egy ilyen kisvárosban is elérhetővé vált mindenki számára. A jövő héttől már a Városi Könyvtárban érhetők el az eszközök, és nem csak bemutató és játék céljára. 

Megjelenés: 2019. december 11.
Forrás: www.tavitv.hu

Virtuális valóság, 3D nyomtató, akadálymentes mosdó. Fejlesztések a könyvtárban
A városi könyvtárba mindig jó volt belépni, hiszen a régi könyvek mellett a legújabb olvasnivalók között is válogathatott a betérő vendég. Most a digitális világ technikai eszközeivel bővült a szolgáltatás …

Megjelenés: 2019. december 13.
Forrás: www.marcaliportal.hu

Nagy élmény a Virtuális Valóság!
2019 december elején új szolgáltatással bővült a Marcali Városi Könyvtár kínálata. A könyvtár egyik helyiségében egy Virtuális Valóság (VR) szoba nyílt, amelyet már a kezdetektől fogva nagy érdeklődést kísért.

Megjelenés: 2020. február 17.
Forrás: www.marcaliportal.hu

3D nyomtatás a gyakorlatban
A Városi Könyvtár vendégei voltak a Berzsenyi Dániel Gimnázium kiemelt informatikai osztályának és a számítástechnika szakkörének tanulói. A nemrég kialakított új oktatási teremben az alapfogalmak és a szükséges elméleti anyag ismertetése után a tanulóknak lehetőségük nyílt a gyakorlatban is kipróbálni a tervezés és a nyomtatás fázisait …

Megjelenés: 2020. február 25.
Forrás: www.marcaliportal.hu

3D szakkör a Könyvtárban
Folytatódott az egy héttel ezelőtt elkezdődött 3D nyomtatás gyakorlat a Városi Könyvtárban. A Berzsenyi Dániel Gimnázium kiemelt informatikai osztályának és a számítástechnika szakkörének tanulói a múltkor elhangzott elméleti anyagra építve most a gyakorlatban próbálhatták ki magukat. …