Online katalógus
A Berzsenyi Dániel Városi Könyvtár online katalógusával, akár otthonról is könnyen kereshetünk a könyvtár dokumentumai között. A találatoknál információt kapunk a dokumentum kölcsönözhetőségéről, valamint a bibliográfiai adatokon kívül a borító képe és fülszövege is elérhetővé válik.
Olvasói állapot
Az olvasóknak lehetőségük van, hogy az interneten keresztül megtekintsék a könyvtár rájuk vonatkozó adatait (az általuk kikölcsönzött dokumentumok adatai és határideje, előjegyzett dokumentumok, tartozások stb).
Ehhez az online katalógus oldalon, az [Olvasói állapot] ablak kitöltésével lehet bejelentkezni a "Belépés" gombbal. Belépéshez szükség van az olvasójegyen található vonalkódra (pl.: BDVKMOLV0021) és az ehhez tartozó születési dátumra (pl.: 19520529)
Az "Olvasói állapotba" történő bejelentkezés után az olvasó módosíthatja, kiegészítheti a regisztrált személyes adatait és megadhatja, ill. módosíthatja telefonszámait, e-mail-címét és belépési jelszavát.
WEB-es hosszabbítás
Önállóan meghosszabbíthatja a még le nem járt határidejű kölcsönzéseit. Csak a kölcsönzési határidő lejártának napjáig tud tehát itt hosszabbítani, és csak azon dokumentumok határidejét, amelyekre nem vár másik olvasó (azaz nincs rá előjegyzés).
A következő kölcsönzési határidő dátuma a hosszabbítás napjától, és nem a határidő lejártától számítódik. Ha az egeret a hosszabbítás ikonra húzza, még a hosszabbítás előtt megtekintheti a következő határidőt.
Az Önnél levő dokumentumok közül a hosszabbíthatók címe mellett kék színű az ikon. Felhívjuk a figyelmét arra, hogy az olvasó a nála levő dokumentumok határidejét egy alkalommal hosszabbíthatja meg az online katalóguson keresztül, a további hosszabbításokra csak a könyvtárosnak van lehetősége. Ha a dokumentum címe mellett piros ikont talál, akkor e-mailben, telefonon vagy személyesen tud új határidőt kérni. Piros az ikon akkor is, ha a dokumentumra más olvasó is vár. Ilyenkor a határidőt nem tudjuk módosítani.
WEB-es előjegyzés
Amennyiben a keresett dokumentum jelenleg kölcsönzés alatt áll, a bejelentkezett olvasóknak lehetőségük van arra előjegyzés tenni a könyvtáros közreműködése nélkül is az online katalóguson keresztül.
Keresés után amelyik dokumentum éppen kölcsönzésben van, annak példány adatai mellett megtalálja az "Előjegyzés" gombot. A dokumentum beérkezéséről telefonon értesítjük. Az Ön által előjegyzett könyvek listáját megtekintheti az olvasói állapotánál. Előjegyzést jelenleg interneten nem lehet törölni, erre csak személyesen vagy telefonon van lehetőség.