Projekt címe: Berzsenyi Dániel Városi Könyvtárban az épület infrastrukturális állapotjavítása
Projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00076
Kedvezményezett neve: Berzsenyi Dániel Városi Könyvtár
Szerződött támogatás összege: 8 176 000 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Tervezett fizikai befejezés dátuma: 2019.12.31.

A projekt tartalmának bemutatása: A projekt keretében a gyermekrészben található raktárhelyiségeket szeretnénk átalakítani mozgáskorlátozottak számára is megközelíthető virtuális szobává. A kialakításra kerülő új helyiséget úgy rendezzük be, hogy húsz fő kényelmesen elhelyezkedhessen benne. Az fejlesztés informatikai és virtuális előadásoknak, képzéseknek, könyvtárhasználati óráknak, informatikai tanfolyamoknak, „könyvtári szolgáltatási rendszerben” résztvevő könyvtárosok továbbképzésének ad majd helyet. Nyugodt körülményeket fog biztosítani a kutatni, tanulni, új ismeretet szerezni szándékozók számára. A kialakítandó virtuális szoba mellett a fejlesztéssel létrejön egy 3D terem, 3D alkalmazások használatát biztosító modern közösségi tér, amely újan új technológiák használatát teszi majd lehetővé, amely a környéken máshol nem lehetséges. A terem közösségi funkciója mellett oktatásra is alkalmassá válik. A projekt keretében részlegesen felújításra kerül a gyermekolvasótér, amelynek felújításával minden gyermek részére olyan közösségi teret teremtünk, amelyben jól érzik magukat. Cél, hogy a tér behívja a gyermeket a könyvtárba, és színeivel, modernitásával vonzó kulturális térré alakuljon. Ezzel párhuzamosan szeretnénk megújítani, és végre akadálymentessé tenni a könyvtár vizesblokkját, hogy tovább erősítsük a könyvtárban az esélyegyenlőség térnyerését. A megvalósuló beruházás hosszú távon biztosítja a könyvtár új szolgáltatásaihoz (3D, IT, VR eszközök használata) a megfelelő helyt.

A fejlesztés során az alábbi tevékenységek megvalósítását tervezzük:
- 3D alkalmazások (szkennelés, nyomtatás, szoftver használat) elhelyezést szolgáló tér kialakítása, felújítása - virtuális valóság alkalmazásához eszközök elhelyezését szolgáló tér kialakítása, felújítása - gyermekolvasótér felújítása - vizesblokk akadálymentesítése

A projekt során 3 helyiség kerül kialakításra, illetve felújításra, ezzel lehetővé téve 3D-s eszközök és virtuális valóság eszközök használatát biztosító közösségi terek és modern oktatótér létrejöttét. A 3D-s és a virtuális eszközök befogadására alkalmas termek esetén festés, gipszelés, mázolás, egyéb kőműves munkák, padozatkészítés történne, valamint villanyszerelési munkák – erős és gyengeáramú hálózatkiépítés. A gyermekolvasótérben festés, egyéb kőműves munkák valósulnának meg. Emellett akadálymentes vizesblokkot alakítunk ki.